L’oli de qualitat català reforça el seu posicionament amb Anna Recetas Fáciles i l’entrenador del primer equip femení FC Barcelona, Lluís Cortés, que esdevenen ambaixadors

Inici / Fira / L’oli de qualitat català reforça el seu posicionament amb Anna Recetas Fáciles i l’entrenador del primer equip femení FC Barcelona, Lluís Cortés, que esdevenen ambaixadors

La Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues s’agermana amb l’hostaleria catalana

El Consejo Oleícola Internacional (COI), premi Cultura de l’Oli 2021

 

La  influencer gastronòmica de Castelló de Farfanya, Anna Terés, coneguda en xarxes com a Anna Recetas Fáciles i el balaguerí i entrenador del primer equip femení del FC Barcelona, Lluís Cortés, són des d’aquest dissabte, 6 de febrer, ambaixadors de l’Oli de Qualitat de Catalunya. L’acceptació d’aquest títol honorífic per part de tots dos els compromet a contribuir a la promoció i valorització de l’or verd de les Garrigues. Aquesta 58a edició de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues és la segona a la qual es nomenen ambaixadors de l’or ver garriguenc i, així, els noms d’Anna Terés i Lluís Cortés s’afegeixen al llistat que, a l’edició 2020 de la Fira, van obrir el periodista i empresari lleidatà d’origen borgenc, Tatxo Benet, i la també periodista lleidatana, Ares Teixidó. Els ambaixadors 2021 de l’Oli de Qualitat de Catalunya han estat nomenats a un acte presidit pel conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Ramon Tremosa, i l’alcaldessa accidental de les Borges, Núria Palau, qui ha recordat que el nomenament dels ambaixadors és “un dels actes més destacats de la Fira”.

Així, i al seu discurs d’agraïment, la influencer gastronòmica lleidatana Anna Terés ha explicat com, per ella, l’oli verge extra és un producte que li ha acompanyat “sempre” i que “mai” falta a la seva cuina. “Estic molt agraïda, de veritat. L’oli verge extra és una part de la meva vida i ho serà sempre”, ha dit. Lluís Cortés, l’entrenador del primer equip femení de futbol del FC Barcelona ha participat en l’acte de manera telemàtica i ha recordat com, ell mateix, és un habitual de la Fira: “he vingut moltes vegades amb la família, és cert. I penso tornar a fer-ho quan sigui possible. L’oli és un dels millors productes que tenim a casa nostra i, per mi, és tot un honor esdevenir ambaixador. Les fires com aquesta ajuden a promoure el producte i donar-lo a conèixer”. Cortés ha emplaçat tothom a “retrobar-nos ben aviat” en pròximes edicions de la Fira. També, ha fet un símil entre la seva feina al futbol i la dels productors: “nosaltres ens esforcem cada dia per assolir resultats i els productors, també, ho fan de manera quotidiana per fer-nos arribar sempre el millor producte”.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, per la seva part, ha lloat els dos nous ambaixadors de l’oli de Catalunya i, per fer-ho, ha recordat que “a la vida, un pot tenir un cop de sort, però no és el més habitual, perquè l’èxit no s’improvisa”. Els seus exemples, ha assenyalat Tremosa, “ens demostren que és així, perquè el seu èxit és fruit d’una feina diària com la dels productors d’aquest excel·lent oli el qual estic segur, ens ajudaran a donar a conèixer com a ambaixadors. Els nostres productors d’oli de qualitat us necessiten i nosaltres, des de la Generalitat de Catalunya, estarem al costat”, ha explicat.

 

La Fira s’agermana amb l’hostaleria catalana

L’acte de nomenament dels dos nous ambaixadors ha servit també per agermanar la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues amb l’hostaleria catalana, la qual viu moments extraordinàriament difícils i que ha estat present a l’acte mitjançant el vicepresident del Gremi de Restauració de Barcelona, Isidre Gironès, el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona i el vicepresident de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona, Àngel Pérez García.

Tots tres han participat en l’acte de manera presencial i, de forma telemàtica, ho han fet també en Daniel Brasé, gerent de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria de Barcelona i l’Antoni Escudero, president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona. Tots cinc han destacat la importància de l’oli de qualitat pel seu sector, el qual, i en aquest fet han coincidit també tots, té molt de futur tot i el complicat moment actual juntament amb tots els productors que formen part de la cadena de valor que estructura la gastronomia catalana i, de la qual, hostalers i productors oleícoles, són part destacada. Per superar-lo, els cinc representants de l’hostaleria catalana han demanat “complicitat, ajuda i comprensió” a les institucions. “Aquest acte és un homenatge a tots vosaltres, perquè s’ha demostrat que sou essencials per moltes coses, entre elles, la socialització de les persones. A tots ens agrada gaudir a taula, però, per poder fer això, vosaltres, els vostres productes i el vostre tracte excel·lent, són indispensables”, ha explicat l’alcaldessa accidental Núria Palau.

Premi Cultura de l’Oli pel Consejo Oleícola Internacional

La jornada d’aquest dissabte, 6 de febrer, ha permès també entregar el premi Cultural de l’Oli 2021, que ha distingit al Consejo Oleícola Internacional i que ha recollit de manera telemàtica el seu director executiu adjunt, Jaime Lillo. El Consejo Oleícola és l’únic organisme internacional dedicat exclusivament a l’oli d’oliva i les olives de taula i es va crear l’any 1959 amb l’auspici de les Nacions Unides. La seva tasca principal és contribuir al desenvolupament sostenible de l’olivera i l’economia que se’n deriva. “Per nosaltres és un honor rebre aquest premi i participar a la Fira. Som un organisme intergovernamental i rebre un reconeixement així ens vincula amb el territori i els productors. El consum d’oli creix arreu i els protagonistes d’aquest fet són les persones que cuiden les oliveres, elaboren els olis i els porten a tothom. Nosaltres només podem fer una cosa: acompanyar aquest esforç diari dels productors i solidaritzar-nos amb ells”, ha explicat Lillo.

El conseller Tremosa, per la seva part, ha reconegut la “imprescindible” feina que desenvolupa el Consejo Oleícola a una situació “difícil” derivada de la pandèmia i de les inclemències climàtiques: “Cada vegada serà molt més difícil produir aquests olis de qualitat i són els organismes com el Consejo Oleícola Internacional els qui ens han d’ajudar a difondre’ls”. Ramon Tremosa ha reivindicat també l’oli com a producte saludable que, fins i tot, permet combatre les conseqüències de la COVID-19 a les persones: “es tracta, i ens ho va recordar a la inauguració el doctor Bonaventura Clotet, d’una infecció vírica de la qual es deriven inflamacions i l’oli, ho sabem tothom, té propietats antiinflamatòries”, ha explicat.

Un ampli programa

La 58a edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues ha apropat tothom mitjançant www.firaoli.online xowcookings protagonitzats per cuiners de renom internacional com ara els germans Torres (13.00 h) o Carme Ruscalleda (18.30 h) i, també, de destacats hostalers de la demarcació com els pastissers borgencs Xocolatí o el restaurant lleidatà La Huerta. A la seva exhibició, Ruscalleda ha dedicat un breu espai a la Carta d’Olis de les Borges Blanques, una eina de promoció impulsada pel consistori que recull set olis Verge Extra de gamma premium elaborats per diferents productors del territori i que destaquen per unes qualitats que els singularitzen i els fan especials. A banda,  migdia, 308 borgencs i borgenques han recollit prèvia entrega de tiquets el menú de Fira preparat per diferents restaurants locals.

Enguany, participen a la Fira 24 expositors d’oli i 29 d’agroalimentaris i, per diumenge, 7 de febrer, es reserven activitats com ara una nova demostració gastronòmica de l’Escola d’Hoteleria de Lleida (12.00 h), un xowcooking a càrrec del Restaurant Hostal Benet de les Borges (12.30 h) i, també, una singular i personalíssima exhibició de la Food Designer barcelonina Elsa Yranzo (16.00 h). A les 16.30 h arribarà el torn dels borgencs de Masia les Garrigues i, a les 17.00, un Tast d’Olis dirigit pel professor del CFGM d’olis i vins de l’Institut Josep Vallverdú, Josep María Audí. A les 18.00, s’entregaran els premis a la innovació i la tradició i a les iniciatives turística, empresarial i comercial i al millor disseny de producte. Els guardonats són, respectivament, Arbequina i Secció de Crèdit SCCL, que rep el Premi a la Innovació; els restaurants que van participar en la Mostra Gastronòmica de les Garrigues (Ca la Margarida, la Placeta, Masia les Garrigues, Hostal Benet, Els Fogons de la Carme i Mon’s), que reben el Premi a la Tradició; Mengem Garrigues, que rep el premi a la Millor Iniciativa Comercial; la Cooperativa Tres Cadires, guardonada amb el Premi a la Millor Iniciativa Empresarial; Quadrat Valley, empresa la qual rep el Premi a la Millor Iniciativa Turística i Terra la Vita, guardonada amb el Premi al Millor Disseny de Producte. La fira es tancarà a les 19.00 h amb l’entrega de les Olivines Solidàries i el reconeixement als municipis garriguencs afectats pels incendis i els aiguats de 2019.