‘Les Trilles’, ‘Arbequina 20 Anys de Fira’, ‘1921 Bellaguarda’, ‘Raig d’Arbeca’, ‘Praedium Kylatt’ i ‘+Art etiqueta Marró’ distingits com a millors olis de la 58a Fira de l’Oli i les Garrigues

Inici / Fira / ‘Les Trilles’, ‘Arbequina 20 Anys de Fira’, ‘1921 Bellaguarda’, ‘Raig d’Arbeca’, ‘Praedium Kylatt’ i ‘+Art etiqueta Marró’ distingits com a millors olis de la 58a Fira de l’Oli i les Garrigues

Enguany, es distingeix per primera vegada entre Grans Productors (amb més de 3.000 litres) i Petits Productors (menys de 3.000) i els premis s’han entregat en un acte al Centre d’Empreses Innovadores de les Borges Blanques

 

 

La 58a edició de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que enguany se celebra en modalitat virtual, ja té els seus millors olis segons el Panell de Tasts Oficials d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya. Enguany, i com a novetat, es distingeix entre Grans Productors –amb més de 3.000 litres- i Petits Productors –amb menys de 3.000 litres-. Entre els primers, els distingits són ‘Les Trilles’, de la Cooperativa Camp de Bellaguarda SCCL en la modalitat Fruitat Verd Dolç; ‘Arbequina 20 Anys de Fira’, d’Oli Castelló en la modalitat Fruitat Verd Amarg i ‘1921 Bellaguarda’, en modalitat Fruitat Madur. D’entre els olis presentats per Petits Productors, els destacats són Oli ecològic Extra Verge, distingit com a millor Fruitat Verd Amarg i elaborat per Raig d’Arbeca; Praedium Kylatt, distingit com a millor Fruitat Verd Dolç i elaborat al seu Molí d’Alcanó pel Grup Cooperatiu Fruits de Ponent i +Art Etiqueta Marró, elaborat per l’Hostal Restaurant Benet de les Borges i distingit com millor Fruitat Madur.

 

L’entrega de premis ha estat presidida pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol i el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, als qui ha acompanyat l’alcaldessa accidental de les Borges Blanques, Núria Palau. Módol ha destacat el valor del cultiu de l’olivera i l’elaboració d’oli en la vertebració del territori i ha anunciat que, aquest 2021, veurà la llum el Pla d’Acció de l’Oli, una eina, ha destacat, “a la qual tindran un paper les denominacions d’origen, les entitats, els productors,, les organitzacions agràries i, en general, tots els agents vinculats a la cultura de l’oli” i que es dissenya, entre altres objectius, per tal de “valoritzar comercialment molt millor” un producte “excel·lent” del qual s’ha d’obtenir “el màxim benefici” per aconseguir “millorar la situació social a les zones productores i aconseguir així lluitar millor contra l’abandonament del camp”.

Jaume Setó, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, ha destacat també la importància econòmica del sector i ha lloat la iniciativa de mantenir la Fira enguany encara que sigui en el seu format virtual. Setó ha demanat Módol “sensibilitat i respostes” per uns pagesos que, ha dit, “pateixen perquè la pandèmia i les nevades els han deixat en una situació complicada”. Les respostes, ha indicat Setó, “són necessàries si volem que el nostre paisatge es mantingui i la nostra terra no es converteixi només en un espai per plaques solars i aerogeneradors perquè, si els pagesos lloguen les seves terres a empreses d’aquests sectors és perquè ara no es guanyen la vida”, ha indicat. L’alcaldessa accidental, Núria Palau, ha destacat, per la seva part, la capacitat de reinventar-se d’un sector que, tot i la pandèmia, no s’ha deixat perdre la Fira.

Un ampli programa

La 58a edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues ha arrencat a primera hora del matí d’aquest 5 de febrer (9.00 h) a www.firaoli.online amb una jornada tècnica que, que, sota el títol Actualitat en el sector oleícola i presentada pels Serveis Territorials del DARP a Lleida, ha apropat els productors a temes d’actualitat al sector. A les 12.00 h, el doctor Bonaventura Clotet ha inaugurat la Fira, a les 13.00 s’han entregat els premis dels concursos de dibuix i pintura. A la tarda, la Fira continua amb demostracions de cocteleria a càrrec de l’Escola d’Hoteleria de Lleida (16.00 h), sessions de showcooking a càrrec dels restaurants Saroa (18.00 h) o Ca la Margarida (16.30 h) i amb l’entrega dels premis als millors olis d’enguany, la qual es retransmet en directe a les 17.00 h. També, aquesta tarda (19.00 h) arriba el showcooking a sis mans de Sor Lucía Caram, Ada Parellada i Anna Recetas Fáciles. Per dissabte, hi ha programats nous showcookings amb cuiners com ara els germans Torres (13.00 h) o Carme Ruscalleda (18.30 h) la proclamació de l’Ambaixador i Ambaixadora de l’Oli de Qualitat de Catalunya 2021 (17.00 h). Aquests seran el balaguerí i entrenador del primer equip femení del FC Barcelona, Lluís Cortés i la influencer gastronòmica natural de Castelló de Farfanya, Anna Terés, coneguda en xarxes com a Anna Recetas Fáciles, i que acumula més de 10 milions de visites al seu bloc de receptes, 3,37 milions de seguidors al seu canal de YouTube i 473.000 més a Instagram, i 5,26 milions a Facebook. Més tard (19.30 h) està prevista l’entrega del Premi Cultura de l’Oli (19.30 h). Enguany, participen a la Fira 24 expositors d’oli i 29 d’agroalimentaris.

Els olis premiats de la 58a edició

GRANS PRODUCTORS

FRUITAT VERD DOLÇ

CAMP DE BELLAGUARDA SCCL

LES TRILLES

FRUITAT VERD AMARG

OLI CASTELLÓ ALSINA

20 ANYS DE FIRA

FRUITAT MADUR

 

CAMP DE BELLAGUARDA SCCL

1921 BELLAGUARDA

PETITS PRODUCTORS

FRUITAT VERD AMARG

RAIG D’ARBECA

OLI ECOLÒGIC EXTRA VERGE

FRUITAT VERD DOLÇ

GRUP COOPERATIU FRUITS DE PONENT

PRAEDIUM KYLATT

FRUITAT MADUR

HOSTAL RESTAURANT BENET

+ART ETIQUETA MARRÓ