Arrenca la 58a edició de la Fira de l’Oli Verge Extra i les Garrigues, primera de la història del certamen en format virtual

Inici / Fira / Arrenca la 58a edició de la Fira de l’Oli Verge Extra i les Garrigues, primera de la història del certamen en format virtual

L’epidemiòleg Bonaventura Clotet ofereix el discurs inaugural, al qual ha reivindicat els valors de l’oli com a producte saludable

Aquest matí, s’han donat a conèixer els guanyadors del Premi a la Innovació, el Premi a la Tradició i els guardons a la Millor Iniciativa Empresarial, la Millor Iniciativa Turística, al Millor Disseny de Producte i a la Millor Iniciativa Comercial

 

 

La 58a edició de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues ha arrencat aquest divendres, 5 de febrer en format virtual per primera vegada a la seva història amb unes jornades tècniques sobre actualitat al sector oleícola i un discurs inaugural a càrrec de l’epidemiòleg, president de la Fundació per la Lluita contra la Sida i les malalties Infeccioses i impulsor de la iniciativa per recaptar fons amb els quals finançar la investigació contra el coronavirus #JoEmCorono, Bonaventura Clotet.

Al seu discurs, Clotet ha destacat que, a hores d’ara, les investigacions en curs a hospitals com ara el Germans Trias i Pujol de Badalona s’orienten a la seqüenciació completa del genoma del virus que provoca la COVID-19 per tal de poder actuar “amb l’anticipació necessària” davant eventuals mutacions del virus original. “El que necessitem és seguir amb la producció de vacunes i aconseguir una vacuna pancoronavirus amb la qual sigui possible immunitzar tothom davant els coronavirus actuals i els futurs”, ha explicat.

A banda, i a la part final del seu discurs, Clotet ha destacat els valors de l’Oli de Qualitat i Verge Extra les Garrigues com a producte saludable i eina per lluitar contra malalties vinculades a episodis “d’inflamació” entre les quals ha citat l’Alzheimer o la diabetis. L’oli, destaca Clotet, “tindrà, segurament, també un paper important en el tractament dels pacients amb síndrome post-COVID-19 que pateixen malestar general, maldecap i cansament”. L’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, ha recordat l’epidemiòleg, “ajuda també a lluitar contra el risc cardiovascular en estimular la producció de colesterol bo” i ajuda, ha conclòs, “a tenir més quantitat i qualitat de vida”. A la jornada tècnica del matí, els professionals del sector oleícola presents han pogut aprofundir a qüestions com ara el reg enterrat en cultius d’olivera, tècniques d’etiquetatge i mètodes per generar valor afegit en la producció d’oli d’oliva verge extra.

Reconeixement pels productors

La 58a edició de la Fira; i així ho ha volgut destacar l’alcaldessa accidental de les Borges Blanques, Núria Palau; ha estat possible “gràcies al compromís” d’un sector i un territori que, fins i tot en moments difícils com els actuals, ha sabut de nou innovar per oferir, com sempre, “el millor producte” i, aquí rau la principal novetat d’enguany, fer-lo arribar fins als consumidors de noves maneres. “La Fira d’enguany, en el seu format virtual, dona resposta a una situació puntual que, de cap de les maneres, podíem permetre que frustrés l’esforç de tothom qui ha fet una forma de vida d’aquest estimat producte que és l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues”.

A la inauguració d’aquest divendres, 5 de febrer, s’han donat a conèixer els noms de les empreses garriguenques que, enguany, rebran els premis a la Innovació i la Tradició i els de les que han estat distingits com a responsables de les millors iniciatives comercial, empresarial, turística i de disseny de producte. Aquests guardons seran entregats aquest diumenge, 7 de febrer i els guardonats són Arbequina i Secció de Crèdit SCCL, que rep el Premi a la Innovació; els restaurants que van participar en la Mostra Gastronòmica de les Garrigues (Ca la Margarida, la Placeta, Masia les Garrigues, Hostal Benet, Els Fogons de la Carme i Mon’s), que reben el Premi a la Tradició; Mengem Garrigues, que rep el premi a la Millor Iniciativa Comercial; la Cooperativa Tres Cadires, guardonada amb el Premi a la Millor Iniciativa Empresarial; Quadrat Valley, empresa la qual rep el Premi a la Millor Iniciativa Turística i Terra la Vita, guardonada amb el Premi al Millor Disseny de Producte.

Un ampli programa

La 58a edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues ha arrencat a primera hora del matí d’aquest 5 de febrer (9.00 h) a www.firaoli.online amb una jornada tècnica que, que, sota el títol Actualitat en el sector oleícola i presentada pels Serveis Territorials del DARP a Lleida, ha apropat els productors a temes d’actualitat al sector. A les 12.00 h, el doctor Bonaventura Clotet ha inaugurat la Fira, a les 13.00 s’han entregat els premis dels concursos de dibuix i pintura. A la tarda, la Fira continua amb demostracions de cocteleria a càrrec de l’Escola d’Hoteleria de Lleida (16.00 h), sessions de showcooking a càrrec dels restaurants Saroa (18.00 h) o Ca la Margarida (16.30 h) i amb l’entrega dels premis als millors olis d’enguany, la qual es retransmet en directe a les 17.00 h. També, aquesta tarda (19.00 h) arriba el showcooking a sis mans de Sor Lucía Caram, Ada Parellada i Anna Recetas Fáciles. Per dissabte, hi ha programats nous showcookings amb cuiners com ara els germans Torres (13.00 h) o Carme Ruscalleda (18.30 h) la proclamació de l’Ambaixador i Ambaixadora de l’Oli de Qualitat de Catalunya 2021 (17.00 h). Aquests seran el balaguerí i entrenador del primer equip femení del FC Barcelona, Lluís Cortés i la influencer gastronòmica natural de Castelló de Farfanya, Anna Terés, coneguda en xarxes com a Anna Recetas Fáciles, i que acumula més de 10 milions de visites al seu bloc de receptes, 3,37 milions de seguidors al seu canal de YouTube i 473.000 més a Instagram, i 5,26 milions a Facebook. Més tard (19.30 h) està prevista l’entrega del Premi Cultura de l’Oli (19.30 h). Enguany, participen a la Fira 24 expositors d’oli i 29 d’agroalimentaris.