Quim Torra renova el seu compromís amb les Garrigues i inclourà la comarca a la segona fase programa País Viu

Inici / Comunicats / Quim Torra renova el seu compromís amb les Garrigues i inclourà la comarca a la segona fase programa País Viu

El President de la Generalitat visita la Fira, participa als Tres Tombs i reivindica la figura de Francesc Macià, de qui se’n declara hereu polític

 

El President de la Generalitat, Quim Torra, ha renovat aquest matí el seu compromís amb la ciutat de les Borges Blanques i la comarca de les Garrigues en anunciar durant els actes del Dia de la Comarca; dins dels qual ha presidit l’acte d’entrega a les empreses Estructures Guima, de les Borges, i Urgasa, de Juneda; que les Garrigues serà una de les comarques amb les que s’activarà enguany la segona fase del projecte País Viu. El projecte, que forma part de l’estratègia de dinamització territorial i lluita contra la despoblació que impulsa el Govern, es va endegar el 2019 al Pirineu i les Terres de l’Ebre i té com a objectiu identificar mitjançant una acció combinada de la Generalitat i els agents locals de cada territori els desafiaments que afronta cada comarca per tal de plantejar solucions consensuades amb les quals aprofitar les potencialitats i la especialització sectorial presents a cada territori.

El President ha realitzat l’anunci durant els actes del Dia de la Comarca, inclosos dins del programa de la 57a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues i organitzats pel Consell Comarcal. L’acte ha servit també per reconèixer amb dos guardons la tasca de dues empreses del territori, la borgenca Estructures Guima i la junedenca Urgasa. Estructures Guima treballa des de fa ja tres dècades al sector de l’estampació metàl·lica, les matrius i els utillatges i fabrica complements de mobiliari i estructures metàl·liques per  l’hoteleria i els equipaments docents. Urgasa, amb la seu a Juneda, es una empresa càrnica especialitzada en aus selectes com ara les guatlles, els picantons, les perdius i el faisà.

Enric Mir, alcalde de les Borges, ha lloat “l’exemple” que aquestes dues empreses suposen a les Garrigues i ha destacat també “l’optimisme” amb el qual pot afrontar el territori el futur tot i les dificultats. El President Quim Torra, ha començat el seu discurs reivindicat-se com a hereu polític de Francesc Macià i de Manuel Carrasco i Formiguera, qui va ser conseller de Sanitat del Govern que l’any 1931 va presidir el propi Macià. “Políticament, jo sóc un resultat dels ideals i els principis amb els que Francesc Macià, qui estimava molt les Borges, va lluitar per la llibertat de Catalunya. I també dels de Carrasco i Formiguera”, ha indicat. Torra ha encoratjat els garriguencs a seguir treballant pel territori i ha recordat que, de la mateixa manera que Macià va fixar el 14 d’abril com a una data clau a la història de Catalunya amb la proclamació de la República Catalana, ara s’ha fet amb el 1 d’Octubre. “Macià va demanar els catalans de llavors ser dignes del que significava el 14 d’abril. Ara hem de ser dignes també amb el que representa el 1 d’octubre, el dia en el qual ens vam autodeterminar”.

A continuació, Quim Torra, que també ha visitat la Fira i ha gaudit de les diferents activitats programades i brindat pel futur del sector oleícola; ha assistit a la desfilada dels Tres Tombs, a la qual han participat enguany set carrosses. Un cop finalitzada la desfilada, s’ha procedit a la benedicció dels animals i, ja a partir de les 13.00 h, el Passeig del Terrall ha acollit una degustació solidària de vedella a l’estil Medieval que s’ha organitzat amb el patrocini d’Asoprovac Catalunya i a benefici dels damnificats pels aiguats i incendis del 2019.

El matí ha estat marcat per la XVI Cursa de l’Oli, a la qual han participat més de 700 atletes i de la qual han resultat guanyadors Roger Estradé, en categoria masculina absoluta, i Eva Ledesma, en femenina absoluta. Tots dos han estat guardonats amb l’equivalent en oli de la meitat dels seus pesos sumats. Amb aquest canvi –abans es premiava cada guanyador amb l’equivalent del seu propi pes en oli- la Cursa de l’Oli evidencia el seu compromís amb la imprescindible igualtat entre dones i homes. A més a més, dins del Pavelló de l’Oli i el Pavelló Comercial, s’ha succeït les demostracions gastronòmiques i els xou cooking. D’entre els més destacats cal citar el que ha ofert Pep Moreno, del restaurant Deliranto de Salou, i les demostracions gastronòmiques de Mateu Blanc, del restaurant Caravista i de Josep R. Cases, de la Pastisseria Sucre i Disseny.