Laura Borràs inaugura la 57a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues reivindicant l’oli com a producte de futur

Inici / Comunicats / Laura Borràs inaugura la 57a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues reivindicant l’oli com a producte de futur

Enric Mir destaca el valor del certamen com a reconeixement del potencial d’un sector que va viure un 2019 “extraordinàriament difícil”

 

La diputada al Congrés i ex consellera de Cultura; Laura Borràs, s’ha encarregat d’inaugurar la 57a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra dins d’un acte al qual han participat també el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó; el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré; el regidor de Promoció Econòmica, Fires i Mercats de l’Ajuntament de les Borges Blanques, Jordi Ribalta; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i l’alcalde de les Borges Blanques i President del Patronat Fira les Garrigues les Garrigues, Enric Mir.

Al seu discurs, Borràs ha recordat la importància de la cultura de l’oli a la seva història personal –el seu pare, metge de professió, va tindre com a passions el cultiu d’olivera a Peralta de la Sal (Osca) i l’elaboració d’oli per consum familiar- tot reivindicant també la cultura de l’oli com a eina de progrés: “l’oli ens vincula molt amb els nostres orígens agrícoles i diu molt de la nostra manera de ser com a poble. L’oli és un element que ancestral que, per arribar a ser, necessita de molta cura i que ara pren un protagonisme i és un element de dinamització econòmica molt i molt important a Catalunya, a nivell estatal i, també, a nivell internacional. Per Catalunya és un orgull especial i, a les Garrigues, molt particularment. Treballarem per donar a conèixer la Fira i, també, apostar pel sector”, ha explicat. Setó, Talarn i Ribalta han destacat també els valors d’un producte, l’or verd, que destaca com un dels actius del territori fins i tot en moments complicats com els actuals.

Reconeixement pels productors

La 57a edició de la Fira; i així ho ha volgut destacar l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir; ha estat possible “gràcies al compromís” d’un sector i un territori que, fins i tot desprès d’un any difícil com el 2019, ha sabut de nou innovar per oferir, com sempre, “el millor producte”. La Fira esdevé així de nou, però enguany per més motiu encara, un espai “per donar protagonisme” a un producte “ben reconegut” i a unes dones i homes que afronten “desafiaments” com els que plantegen la demografia, la emigració dels més joves i les normatives d’abast supraestatal que regulen les produccions, ha destacat Mir. Tot i això, de nou, el sector ha estat capaç, ha assenyalat l’alcalde “de produir el millor oli”.

Un ampli programa

La 57a edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues ha arrencat a primera hora del matí (9.15 h) amb una jornada tècnica que, que, sota el títol Actualitat en el sector oleícola i presentada per director dels Serveis Territorials del DARP a Lleida Ferran de Noguera, ha apropat els productors a temes d’actualitat al sector com ara la recuperació de varietats autòctones, els sistemes de detecció de frau al sector, la vespeta de l’ametller, la digitalització i les oliveres o els sistemes de formació en plantacions superintensives. A les 10.00 h, el recinte firal ha obert portes i el Pavelló Comercial ha acollit diferents activitats com ara els maridatges amb olis oferts pels alumnes del CFGM d’olis d’oliva i vins de l’INS Josep Vallverdú de les Borges Blanques. També pel matí, l’envelat de l’Hort del Rabassé ha acollit espectacles i concursos pels infants i, a l’espai La Cuina de l’Oli, l’Enric Torrelles ha ofert un còctel de benvinguda. El matí s’ha tancat amb la cantada a l’estand municipal de l’Oliver de les Garrigues, himne de la comarca, per part de l’Orfeó Terrall davant totes les autoritats presents, que han visitat un per un els 94 expositors amb els quals compta enguany la Fira.

Abans de la inauguració, i preguntada sobre l’actualitat nacional, la diputada Laura Borràs ha reiterat de nou la condició d’ens no competent de la Junta Electoral Central en relació amb el President Torra: “No podem normalitzar el que no és normal. La Junta Electoral Central no té competències sobre el Parlament de Catalunya, que és sobirà. No anticipem escenaris que son una aberració jurídica”.