La 55a Fira de l’Oli i les Garrigues assoleix un impacte econòmic a la comarca de més 1,5 milions d’euros

Inici / Fira / La 55a Fira de l’Oli i les Garrigues assoleix un impacte econòmic a la comarca de més 1,5 milions d’euros

Ramona Barrufet considera que l’oli de les Garrigues reflecteix com són la gent de la comarca, gent forta, gent que tira endavant malgrat les adversitats, de la mateixa manera que ho fan les oliveres

La Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues tanca la 55a edició amb un càlcul de l’impacte econòmic que ha suposat per la comarca el certamen, una xifra que arriba a 1,5 milions d’euros, segons ha explicat l’alcalde de les Borges Blanques i president del Patronat, Enric Mir. El càlcul s’ha dut a terme amb un seguit de paràmetres segons la metodologia que utilitza la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC). L’organització no ha volgut entrar en el detall del volum de vendes d’oli, en considerar que el nivell qualitatiu del certamen i dels productes que s’hi ha presentat, han de fer palès els nous objectius amb què el sector ha d’afrontar el futur, tot i que la immensa majoria d’expositors han confirmat un augment de ventes respecte a l’any passat.

En el decurs de l’acte de clausura en el que hi ha participat l’alcalde de les Borges, Enric Mir, acompanyat del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, i del director territorial d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, s’ha dut a terme un homenatge a l’exdiputada Ramona Barrufet. L’organització ha volgut reconèixer a la seva dedicació al Parlament de Catalunya, al servei de les Garrigues, la democràcia i els drets fonamentals de les persones a Catalunya.

Barrufet, visiblement emocionada ha manifestat que es tractava d’un fet excepcional que se li fes aquest reconeixement en el marc de la fira de la seva comarca, un certamen que ha constatat que els productors han fet una aposta per la qualitat i no per la quantitat. Barrufet ha destacat que l’oli de les Garrigues reflecteix, que són la gent de la comarca, gent forta, gent que tira endavant malgrat les adversitats, tal com fan les oliveres.

Igualment, aquest acte ha acollit el lliurament del Premi del Públic al Millor Oli de la Fira, al molí Mas del Clos. Aquest reconeixement s’ha dut a terme al llarg dels tres dies de fira, mitjançant les votacions que el públic ha pogut realitzar tastant els 32 olis del bar de l’oli.

Per la seva banda el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, ha anunciat que el departament ha iniciat l’estudi curricular d’un nou cicle superior d’estudis de l’oli, en col·laboració amb el sector i la DOP Les Garrigues. Es tracta d’una formació que actualment no existeix però que sobre la base dels estudis de Indústries Agroalimentàries es prepararà una especialitat en el sector de l’oli, segons la demanda del sector dels molins per fer una formació a mida que s’impartirà en l’INS Josep Vallverdú de les Borges Blanques. Aquest cicle completaria l’oferta de formació superior dual que ja s’ha consolidat en l’àmbit del sector del vi.

Aquest diumenge ha visitat la Fira de l’Oli i les Garrigues el portaveu de Junts per Catalunya Eduard Pujol, qui després del recorregut per recinte firal ha explicat que el país tan sols el podem construir si som forts en allò que ja ho som, i capaços de mantenir l’excel·lència on ja la teníem, per la qual cosa es molt important que està immers en un procés polític transcendental sigui capaç de mantenir la vitalitat, l’excel·lència, la qualitat en allò que ja estaven acostumats a fer, són aquests els elements el que donen projecció al sector de l’oli i al país.

Les demostracions gastronòmiques de la Fira de l’Oli i les Garrigues les tancava aquest diumenge el xef Jeroni Castell, del restaurant les Moles d’Ulldecona, amb una estrella Michelin, que ha presentat les seves propostes amb la base de l’oli extra verge de les Garrigues. Molins ha estat un dels tres xefs que en aquesta edició han protagonitzat les vesprades gastronòmiques de la fira garriguenca, amb Xixo Castaño i Fran López.