El dia de la comarca de la Fira de l’Oli ret homenatge al centenari de les cooperatives agràries de Catalunya

Inici / Fira / El dia de la comarca de la Fira de l’Oli ret homenatge al centenari de les cooperatives agràries de Catalunya

La Generalitat impulsarà una llei de finançament local de Catalunya que permeti de dotar de recursos suficients als Consells Comarcals 

La 53a Fira de l’Oli Qualitat Extra Verge i les Garrigues entrava en la recta final aquest diumenge amb la jornada dedicada a la comarca, que ha tingut com a convidat d’excepció al conseller d’Empresa i Coneixement Jordi Baiget. 

El dia de la Comarca ha tingut com a fil conductor la commemoració del centenari de les cooperatives agràries de Catalunya, que també ha sigut el primer acte institucional del conseller Jordi Baiget. La commemoració ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal de les Garrigues Antoni Villas, a qui han acompanyat l’alcalde i president del Patronat Fira de les Garrigues Enric Mir, i el president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya Ramon Sarroca.

El conseller Jordi Baiget ha destacat el bon moment del sector de l’oli, però tot i així s’ha de continuar treballant per millorar la comercialització, de tot l’oli de Catalunya, perquè sigui un producte present en totes les taules. Baiget ha afegit, que s’ha d’aconseguir que “l’oli de les Garrigues i de Catalunya, sigui el millor ambaixador del nostre país al món”. 

En referencia als Consells Comarcals, Baiget ha reconegut, “que els ens comarcals ha estat maltractats econòmicament”. En aquest sentit ha anunciat, que la Generalitat preveu impulsar una llei de finançament local de Catalunya, amb la voluntat que “d’una vegada per totes els ens comarcals disposin d’un estatus econòmic propi”.

Baiget ha explicat que el finançament dels ajuntaments està per l’Estat, però els Consells Comarcals el regula la Generalitat, que ha d’assumir el seu finançament.

Per la seva banda, Ramon Sarroca ha destacat que els preocupa el fet que les Garrigues, malgrat ser la comarca amb un percentatge més alt de cooperatives, un 26% de la demarcació de Lleida, tan sols factura el 4% dels més de 40 milions d’euros que genera el sector de l’oli. Per aquest motiu, s’ha de treballar conjuntament amb tots els agents implicats en el sector, per tal de dinamitzar una de les fórmules societàries que més han contribuït al desenvolupament del territori.

Antoni Villas en el seu parlament ha destacat la importància de les cooperatives al territori, i de la mateixa manera que les administracions han defacilitar els serveis bàsics als ciutadans han de fer costat a les cooperatives com a eina de desenvolupament econòmic i social.

Per la seva banda Enric Mir ha manifestat que la Fira de l’Oli representa una constatació del pes que tenen les cooperatives en el sector de l’oli, i per aquest motiu, tant des de l’ens firal com de l’Ajuntament de les Borges es treballa per donar suport i acompanyar-les en el seu desenvolupament i consolidació. 

El Consell Comarcal de les Garrigues, ha lliurat una placa commemorativa, amb motiu de la commemoració del centenari, a tots els representants de les cooperatives agràries de la comarca.

Destacar, que en el marc de la fira, s’ha dut a terme la jornada Instawalk, una iniciativa que compta amb el suport d’Antoni Aldomà, del celler Vinya els Vilars d’Arbeca, que recull, instantànies del territori.

La tercera jornada de la Fira de l’Oli Qualitat Extra Verge i les Garrigues, ha coincidit, com és tradicional amb la festa dels Tres Tombs, en la que una vintena de carrosses, acompanyades de cavalls i carruatges han recorregut la plaça del Terral amb la companyia de la Banda de Música.

L’esport també ha tingut el seu protagonisme amb la tretzena edició de la Cursa de l’Oli, en la que s’han proclamat guanyadors els atletes Antoni Carulla i Sancho Ayala amb Eva Ledesma. La prova, organitzada per al Club Atlètic Borges, ha comptat amb la participació de més de 800 corredors. Els guanyadors de la competició s’emporten el seu pes en oli, gentilesa de la Cooperativa de Sant Isidre de les Borges Blanques.