Pa i cava s’agermanen amb l’or líquid, en la segona jornada de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques

Inici / Fira / Pa i cava s’agermanen amb l’or líquid, en la segona jornada de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques

El conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull, visita la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, en un dels seus primers actes institucionals. 

La segona jornada de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues ha continuat amb una atapeïda agenda d’activitats, que han protagonitzat els agermanaments de les DOP Garrigues i Cava, i el de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, amb el Patronat Fira de les Garrigues, als que s’ha afegit la visita institucional del conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull.

El Pavelló de l’Oli acollia l’agermanament de les DOP Garrigues i del cava, un acte en el qual hi participaven els seus presidents Joan Segura i Pere Bonent, respectivament, als que va acompanyar el secretari general de l’Esport Ivan Tubau, i l’alcalde i president de Fira de les Garrigues Enric Mir, i el president del Consell Comarcal de les Garrigues Antoni Villas. 

Joan Segura va explicar que “aquest agermanament era obligat, d’una banda pel fet que les Garrigues va ser terra de vinya”, i per altra que el sector de l’oli “ha d’aprendre de grans sectors com el cava, millor posicionats, i sobretot amb una magnifiques estratègies de venda”. En aquest sentit, Segura, va afegir que és el que l’hi falta al sector de l’oli, “estratègies de venda, grans produccions i marques consolidades, perquè de qualitat l’oli ja en té”.

Per la seva banda, el president de la DOP Cava, Pere Bonent va explicar, que Catalunya s’ha caracteritzat per un policultiu, basat en l’oli i el vi, per la qual cosa aquest agermanament respon a la relació que han de tenir ambdós sectors. Productes de gran qualitat “que han de sumar esforços quan es va pel món a divulgar la seva excel·lència”.

Bonet, ha assegurat que el sector del Cava “ha de recollir la il·lusió, el valor afegit, i les ganes de progressar dels productors d’oli, així com l’aposta pel foment de la sostenibilitat, per tal de tenir en compte que el futur del territori depèn en gran mesura d’aquests dos grans sectors”.

El conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull, arribava a la Fira per fer una de les primeres visites institucionals i presidir d’agermanament de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, amb el Patronat Fira de les Garrigues. L’acte ha comptat amb dos padrins d’excepció, els periodistes Javier Ricou i Mari Pau Huguet. 

En els seus parlaments, Enric Mir i el president dels Flequers Manel Llaràs, han coincidit en demanar als consumidors que siguin exigents a l’hora de consumir pa, ja que a Catalunya s’elabora un producte de gran qualitat, que combinat amb l’oli, aporta elements força saludables. 

Llaràs, ha assegurat que els artesans del pa, “fan un gran esforç per mantenir una tradició ancestral, que la industrialització, està perjudicant de forma considerable, per la qual cosa el seu futur depèn de l’exigència dels consumidors”.

Per la seva banda Josep Rull, ha destacat l’excel·lència d’ambdós productes, com a referents dels sectors productius del país, i sectors amb un alt nivell d’exigència com la que ha de tenir l’administració, per fer costat als sectors productius que generen riquesa, ocupació i equilibri territorial. Un exemple com el de la Fira de l’Oli, que amb la mateixa excel·lència “ha sigut capaç d’atreure visitants d’arreu de Catalunya, amb la voluntat de ser eina de divulgació d’un dels sectors estratègics del seu territori”.

Pel que fa a les jornades tècniques, GobaLleida aprofitava el marc de la Fira per presentar el Clúster de l’Oli de Catalunya, un projecte que té com a objectiu liderar en l’àmbit nacional i internacional el segment Premium Ecològic i endegar iniciatives individuals o col·laborat que permetin generar un gran operador líder en marca blanca o marca gran consum també en el món de l’oli ecològic.

Pel que fa a les activitats de lleure, el matí s’ha completat, amb el tradicional esmorzar que organitza la Penya Barcelonista de les Borges, la ballada de sardanes, o la cantada de l’Orfeó Terrall i la Tercera Caminada de Marxa Nòrdic i Cultural, organitzada pel Consell Esportiu de les Garrigues.

Agermanament DOP Cava Garrigues2 Agermanament Pa i Oli 1